200 g skållad skalad mandel ( går bra utan om man är allergisk;-)
200 g smör
1 1/2 dl råsocker
1 dl strösocker
4 ägg
1 g Apotek Hjärtats saffran (2 kuvert)
2 msk hett vatten
7 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1. Rosta mandlarna i en torr stekpanna i ett par minuter.
2. Rör smör och socker poröst i en matberedare. Tillsätt ett ägg i taget, rör om mellan varje ägg.
3. Lös upp saffranet i ett glas med det heta vattnet och blanda ner i äggblandningen.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i äggblandningen. Häll smeten i en bunke och rör ner mandlarna för hand så de behålls hela. Blanda väl.
5. Sätt ugnen på 200°C. Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till längder på ca 30 cm. Lägg dem på två bakpapperklädda plåtar. Platta till dem lätt med handen.
6. Grädda mitt i ugnen 10 min, sänk till 175°C och grädda ytterligare 15 min.
7. Ta ut och skär längderna i sneda bitar. Lägg sedan bitarna på plåten med snittytan uppåt och låt torka ca 40 min i 100°C ugnsvärme.
Kram